Cijena plina ostaje ista; Svečana sjednica HSUP-a

10 2017 tra

Poštovani potrošači,

u krapinskoj Gradskoj vijećnici održana je svečana sjednica Upravnog odbora Hrvatske stručne udruge za plin, kojom je predsjedao predsjednik Miljenko Šunić. Najinteresantnija tema za građane o kojoj se raspravljalo aktualna je problematika distributera i opskrbljivača plina - nove cijene plina za javnu uslugu opskrbe prirodnim plinom u plinskoj godini 2017,/2018.

Obzirom na pogrešne izračune i neprovjerene informacije o povećanju cijene plina od 11,5% koje su plasirane kroz razne medije a mogu nanijeti ogromnu štetu tvrtki u fazi liberalizacije tržišta, dogovorom gradonačelnika grada Krapine Zorana Gregurovića i direktora društva Gradska plinara Krapina d.o.o. Zorana Smojića odlučeno je da će cijena plina na distributivnom području u javnoj usluzi opskrbe plinom ostati ista kao i dosada, bez obzira na Odluku Hrvatske energetske regulatorne agencije po kojoj bi cijena plina za Krajnje kupce trebala porasti.

Cijena plina u tarifnim modelima TM1, TM2 i TM3 iznosi 0,2436 kn/kWh + PDV, odnosno 2,26 kn/m3 + PDV za regulacijsko razdoblje od 1. travanj 2017. - 31. prosinac 2017.

 

Izjave predsjednika Udruge Miljenko Šunića, gradonačelnika grada Krapine Zorana Gregurovića i direktora Gradske plinare Krapina d.o.o. prenosimo u cijelosti (izvor: Zagorje International):

"Uloženo šest milijuna kuna

– Od 2013. godine do danas uloženo je oko šest milijuna kuna u rekonstrukciju 800 kilometara plinske mreže i sada je 90 posto mreže pokriveno novim modernim materijalima. Tek negdje oko deset posto ostalo je sa starim čeličnim cijevima. U razgovoru s direktorom Gradske plinare, mi kao većinski vlasnik nećemo dizati cijenu plina ni za lipu, unatoč tome što je Hrvatska energetska regulatorna agencija krapinskoj Gradskoj plinari odobrila da se cijena može povećati za 0,88 posto. No donijeli smo odluku da će cijena i dalje, unatoč tome, ostati ista. Poduzeće posluje stabilno i ne bi donijeli takvu odluku da nismo napravili financijsku analizu. Štete za Gradsku plinaru neće biti, ali će zato biti koristi za naše potrošače – istaknuo je Gregurović.

Nova brojila

Direktor Gradske plinare Zoran Smojić rekao je da oni kao distributeri imaju maržu od tri posto i cijena će i dalje iznositi 2,26 kuna, odnosno, s PDV-om 2,83 kuna po kubiku.

– Uz ovih šest milijuna koliko smo uložili u posljednje četiri godine, u sljedećih godinu – dvije moramo uložiti još najmanje 2,7 milijuna kuna, jer se moraju staviti nova brojila s termokorektorom. Takva brojila, naime, sprječavaju gubitke prilikom hlađenja plina, jer na svaka tri stupnja manja od 15 stupnjeva Celzijusa, mi imamo gubitak od jedan posto – rekao je Smojić.

Dodao je kako je Gradska plinara Krapina s 28 zaposlenih proteklih godina napravila u Istri preko sto kilometara plinske mreže te da su sav taj novac koji su zaradili u Istri, Makarskoj, Puli i Zagrebu, uložili u sigurnost krapinske plinske mreže. Trenutno Imaju 5500 potrošača na područjima grada Krapine te u općinama Jesenje, Petrovsko, Đurmanec, Radoboj, Mihovljan i Novi Golubovec.

– Prodajemo sedam do osam milijuna kubika godišnje, pola građanstvu, pola industriji. Nekad smo prodavali čak 18 milijuna kubika, no građanstvo se očito okreće novim energentima i novim tehnologijama – rekao je Smojić.

Predsjednik Udruge Miljenko Šunić istaknuo je kako bi država trebala deregulirati cijenu plina i da bi bilo dobro da tržišna konkurencija određuje cijenu. Dodao je i kako je plin danas skup za građane jer ljudi nemaju novca, ali kad bi prodaja drva bila legalnija, plin ne bi bio toliko skuplji energent od drva."